Γυναίκα, μάνα, εργαζόμενη σε όλους πλέον τους κλάδους της οικονομικής ζωής. Σημερα αλλά και καθε μέρα οι γυναίκες γιορτάζουν. Τιμώντας εκείνες που πάλεψαν για να έχουν οι σημερινές γυναικες δικαιώματα, αλλά και αυτές που συνεχίζουν να προσπαθούν καθημερινά για να έχουν οι γυναίκες σε τρίτες χώρες τα στοιχειώδη, και να εξισωθούν τα δικαώματα των γυναικών στις χώρες της Δύσης.
Η ανισότητα στην εργασία καταγράφεται ποικιλοτρόπως από τους δείκτες απασχόλησης των γυναικών και των μισθολογικών τους απολαβών, αντίστοιχη είναι η ανισότητα που καταγράφεται στον «ιδιωτικό τομέα». «Αν συνδυάσουμε τον χρόνο που αφιερώνεται στην απλήρωτη εργασία (οικιακές υποχρεώσεις), συνολικά, οι γυναίκες εργάζονται περισσότερο» όμως είναι οι χαμηλότερα αμοιβόμενες.
Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και της ευημερίας των γυναικών σε όλες τις πτυχές της ζωής είναι πιο κρίσιμη από ποτέ εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ευημερούσες οικονομίες και έναν υγιή πλανήτη. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε μια βασική πρόκληση: το ανησυχητικό ετήσιο έλλειμμα 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μέτρα για την ισότητα των φύλων έως το 2030.
Ακολουθούν πέντε βασικοί τομείς που χρειάζονται κοινή δράση:
- Η επένδυση στις γυναίκες, ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Τερματισμός της φτώχειας.
- Εφαρμογή χρηματοδότησης ανάλογα με το φύλο.
- Μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και κοινωνία φροντίδας.
- Υποστήριξη φεμινιστών που κάνουν αλλαγές.
Ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές κρίσεις, που κυμαίνονται από γεωπολιτικές συγκρούσεις έως υψηλά επίπεδα φτώχειας και τις κλιμακούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με λύσεις που ενδυναμώνουν τις γυναίκες. Επενδύοντας στις γυναίκες, μπορούμε να πυροδοτήσουμε αλλαγές και να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς έναν πιο υγιή, ασφαλέστερο και πιο ίσο κόσμο για όλους.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο[1] ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.
Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας ενωθούμε για να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους!