ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΨΥΧΟΥΣ, ΕΝΤΟΝΩΝ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟΥ

Νέα επέλαση του χιονιά - Πολικό ψύχος & πυκνές χιονοπτώσεις — Stilida.com

Οι εργοδότες και οι προϊστάμενοι, θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα κατά περίπτωση τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες και δυνατότητες, για την μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κίνδυνο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και να τους παρέχουν τις κατάλληλες οδηγίες. Η κατάλληλη προετοιμασία περιλαμβάνει την αποφυγή όπου είναι δυνατόν ολισθηρών επιφανειών και την προσεκτική επιλογή των Μέσων Ατομικής Προστασίας, ώστε το σώμα να μένει όσο το δυνατό πιο ζεστό.

Η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της καταπόνησης των εργαζομένων λόγω ψύχους, έντονης χιονόπτωσης και παγετού γίνεται με τη συμβουλή του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας, σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα και τη διοίκηση Τονίζεται η αναγκαιότητα του συντονισμού μεταξύ Διοίκησης, αρμοδίων Υπηρεσιών και των Ιατρών Εργασίας, καθώς και Τεχνικού Ασφαλείας για αποτελεσματικό και ασφαλές σχέδιο αντιμετώπισης.

Προτείνεται η παροχή στους εργαζόμενους σε μεγάλο ψύχος:

  • Κατάλληλων γαντιών σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τεχνικού ασφαλείας,
  • Μάλλινος σκούφου
  • Αντιανεμικού πανωφοριού και παντελονιού
  • Καλτσών πολυπροπυλενίου
  • Αδιάβροχα αντιολισθητικά παπούτσια

Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εργασία πρέπει να είναι καλά συντηρημένα, με προσθήκη αντιψυκτικού στο σύστημα πλύσεως και ψύξης, μπαταρίες σε καλή κατάσταση, με τα σωστά ελαστικά και αλυσίδες όπου χρειάζονται

Για τους εργαζόμενους θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόνοια για διαλείμματα, κατά τα οποία θα παραμένουν σε ζεστό εσωτερικό χώρο, αν όχι κτίριο, τουλάχιστον όχημα. Επίσης, οι ώρες εργασίας έξω πρέπει να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΠΑΓΕΤΟ

Scroll to Top